Περιγραφή
Ο γλυκός σταρένιος τραχανάς Γρεβενών, φτιάχνεται με χοντροαλεσμένο, αναποφλοίωτο σιτάρι, που βράζει μέσα σε φρέσκο γάλα, μέχρι να γίνει ένα είδος χυλού το οποίο όταν κρυώσει, απλώνεται σε ειδικά τελάρα για να στεγνώσει. Πριν στεγνώσει εντελώς κόβεται σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία «τρίβονται» στο κόσκινο, ώστε να προκύψει το τελικό προϊόν.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ρύζι ή ζυμαρικά σε σούπες, βραστά, μαγειρευτά, γέμιση σε πίτες και σε σαλάτες. Ο συνηθέστερος και απλούστερος τρόπος είναι μαγειρεμένος μόνος του σε σούπα και σερβιρισμένος ζεστός με μικρά κομμάτια βουτύρου.