Περιγραφή
Το σιτάρι είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι το δεύτερο παγκοσμίως σε συγκομιδή δημητριακό, μετά τον αραβόσιτο, με τρίτο το ρύζι. Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων.
Στον σπόρο του συναντάμε μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, σε μαγγάνιο κι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα απ’ όλα τα δημητριακά σε σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο, το όποιο ρυθμίζει παράλληλα τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και διατηρεί σε εγρήγορση το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.