Περιγραφή
Ο ξινός τραχανάς Γρεβενών με σαφράν, είναι μια ζύμη από αλεύρι, γιαούρτι και κρόκο, η οποία μένει μια μέρα για να “ξυνίσει”. Στη συνέχεια, τον στεγνώνουν στον ήλιο και τον σπάνε σε μικρά κομματάκια. Αφού πάρει την τελική του μορφή, τον στεγνώνουν για λίγες ημέρες ακόμα στον ήλιο. Ο ξινός τραχανάς Γρεβενών, μαγειρεύεται ως σούπα και είναι ένα από τα αρχαιότερα ζυμαρικά παγκοσμίως. Η παρασκευή αυτού του ζυμαρικού αποσκοπούσε στη συντήρηση του γάλακτος και η υφή του που βοηθούσε πολύ την αποθήκευσή τους, τον έκανε ιδανικό φαγητό για τους βοσκούς και τους εμπόρους που μετακινούνταν σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.